Inhuur-Coaching-in-de-GGZ

Coaching in de gehandicaptenzorg

Veel gehandicaptenzorgorganisaties hebben de afgelopen jaren de keuze gemaakt voor zelfsturende teams. Zelfsturende teams zouden ervoor moeten zorgen dat er met minder middelen de zelfde zorg geleverd zou moeten worden.  Doordat geen manager, teamleider of coach de teams aanstuurt nemen de teams hun eigen verantwoordelijkheid voor de geleverde zorg. Dit zal het resultaat hebben dat medewerkers meer eigenaarschap en autonomie ervaren over hun eigen werk, de kwaliteit van zorg toeneemt en de medewerkerstevredenheid toeneemt. Coaching in de gehandicaptenzorg zal daardoor niet meer nodig zijn. 


Coaching uitdagingen

Deze manier van werken brengt uitdagingen met zich mee. De ideale groepsbeslissing moet met elkaar gemaakt worden en betrokkenheid onder de medewerkers dient gelijkwaardig te zijn. De onderlinge samenwerkingen horen zo te verlopen dat kwaliteiten  van elkaar worden benut en dat er een sfeer heerst waarin medewerkers elkaar aanspreken. Dit blijkt soms niet het geval. Coaching kan dan een effectieve manier zijn om mensen en teams te helpen bij deze uitdaging. 

Externe-inhuur-coach-gehandicaptenzorg
Interim-teamleider-in-de-zorg

Coaching bij teamverstoringen 

Geïrriteerd gedrag naar de cliënten, spanningen op de werkvloer, collegiale fricties, afstemmingsproblemen met andere teams, stroeve omgang met familie of verwanten. Allemaal zaken waaronder de kwaliteit van zorg te tijden kan hebben. Als team is het centraal stellen van de cliënt het uitgangspunt en staat ‘kwaliteit van zorg’ hoog in het vaandel.  Een coach kan ondersteunend zijn om dit teamdoel te optimaliseren.Coaching agressie in gehandicaptenzorg

In de gehandicaptenzorg krijgen medewerkers vaak te maken met onbegrepen gedrag van hun cliënten wat zich kan uiten in grensoverschrijdend of verbaal en/of fysiek agressief gedrag. Dit gedrag wordt vaak als moeilijk hanteerbaar gedrag ervaren en kan daarbij een grote impact maken op de medewerker. Hierdoor kunnen medewerkers stress en angst ervaren wat zelfs kan lijden tot burn- outs, depressies en daarbij een hoog verzuim.  In deze gevallen kan coaching op de werkvloer een uitkomst bieden.


Interim-coach-in-de-gehandicaptenzorg
Coaching-op-de-werkvloer-in-de-zorg

 

Coaching als oplossing

Coaching kan uitkomst bieden om duurzaam effectief gedrag te ontwikkelen, bewustzijn te ontwikkelen of om bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen te krijgen in lastige situaties. Een coach ondersteunt en helpt met;

  • Het vergroten van het zelfvertrouwen van de zorgmedewerker
  •  Het om leren gaan met werkdruk en stress tijdens lastige situaties
  • Het (terug) vinden van enthousiasme en energie in je werk
  • Het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden 
  • ·Bewustwording creëren en werken aan persoonlijke ontwikkeling
  •  Het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkhedenWerkwijze coaching 

Wat mij onderscheid ten aanzien van andere coaches is het volgende. Door mijn ruim 12 jaar ervaring binnen de gehandicaptenzorg en als Triple-C ervaringsdeskundige weet ik als geen ander hoe ingewikkeld en belastend het kan zijn om te werken met gedrags- intensieve cliënten. 

Ik vind het belangrijk om zeer nauw betrokken te zijn bij de medewerkers op de werkvloer. Uit onderzoek blijkt ook dat coachingsinspanningen beter overkomen op medewerkers wanneer deze coaches zelf op de werkvloer staan. Mijn voorkeur heeft het dan ook om als ‘meewerkend coach’ mee te draaien in de bezetting en ook de cliënten ondersteunen in hun dagelijkse leven. Daarbij kan ik mijn kennis en kunde inzetten m.b.t. de Triple-C behandelmethode wanneer dit gewenst is. Meer over mijn werkwijze vind je hier.


Meewerkend-triple-c-coach
Ervaren-teamcoach-in-de-gehandicaptenzorg

En meer...

Daarnaast zet ik mijn coaching vaardigheden in bij de aandachtsgebieden en ontwikkelbehoefte van het team. Dit kan bijvoorbeeld zijn om onderlinge samenwerkingen te versterken of de individu terug in zijn kracht te zetten. Mijn doel van deze teamcoaching is om het team als geheel en de teamleden afzonderlijk te ondersteunen in hun ontwikkeling voor een optimale communicatie en samenwerking wat ten goede komt van de kwaliteit van zorg en dienstverlening. 

Voor de coaching gebruik ik voornamelijk de socratische en oplossingsgericht coaching stijl.
 

Socratisch coachen. Ik dwing medewerkers na te denken over eigen gedrag door het stellen van goede vragen. Ik stimuleer medewerkers eigen verantwoordelijkheid te nemen voor houding en gedrag

Oplossingsgericht coachen. Daarbij ben ik niet gericht op de problemen maar vooral op: ‘Wat werkt wel, wat heeft gewerkt, wat werkt elders. 

Meewerkend gehandicaptenzorg coach

Ben jij op zoek naar een (team) coach die veel ervaring heeft met gedrag intensieve cliënten en die een positieve bijdrage kan leveren aan het team gevoel en daarbij aan de team productiviteit? Wil jij het maximale uit je team halen wat ten goede komt van zorg en dienstverlening? Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor het bespreken van de mogelijkheden. Lees hier meer over mijn werkwijze.


Teambuilding-in-de-gehandicaptenzorg